Naturmedicin

Planter er kendt for at have mange egenskaber. Det er dem, som laver fotosyntese og gør at vi kan trække vejret. Vi spiser også planter og på den måde får vi energi. Men planter har en anden, meget vigtigt funktion, nemlig helbredelse.

Naturmedicinens historie

Menneskers forsøg på at helbrede ved hjælp af planter har rødder langt tilbage i tiden. Lang tid før man havde bøger, er planters helbredende effekt blevet afprøvet. Viden er blevet overført fra mund til mund. Der er fundet værker, så tidligt som i det første århundrede efter Kristus, som indeholder beskrivelser af lægende stoffer fra planter og dyr. Rundt omkring i Europa havde man i middelalderen godser, hvor man i klosterhaverne dyrkede lægeplanter til befolkningen.

Selvom der ikke hersker nogen tvivl om at den viden man havde i gamle dage om lægende planter, var præget af trolddom, magi og overtro, var ikke alt det pure opspind. I dag bruger man også lægeurter som medicin, men det bliver i større og større grad erstattet af syntetisk medicin.

Indholdstoffer

De stoffer, som bliver brugt til naturmedicin, stammer fra plantens eget stofskifte, som i væksttiden er blevet dannet og opbevaret i planten selv. Den naturfaglige betegnelse for dette er droger. Droger er altså stoffet i en plante, som bruges til fremstillingen af naturmedicin. Der findes mange forskellige slags droger som for eksempel; bitterstofdroger, flavonoiddroger, garvestofdroger, glykosiddroger, saponindroger samt slimdroger. Lægeplantens indhold af droger, afgør hvilke medicinske virkninger planten har.

Almindelige lægeplanter

Nogle af de mest kendte lægeurter er Kamille, som oftest bruges i te. Kamille indeholder flavonglykosider og æteriske olier som blandt andet virker mod dårlig mave og forkølelse.

Derudover er der planten lavendel som har indholdsstofferne æterisk olie og garvestoffer. Lavendel er især kendt for at virke afslappende og hjælpe mod nervøsitet.

En anden vigtig plante er baldrian, der blandt andet indeholder valerianesyre, garvestof og æteriske olier. Baldrian bliver brugt meget til sovemedicin.

Billede af læge baldrian, Valeriana sambucifolia
Billede af læge baldrian, Valeriana sambucifolia
Billede af en ægte kamille, Tripleurospermum inodorum
Billede af en ægte kamille, Tripleurospermum inodorum

Efterspørgselen vokser

Efterspørgslen af naturmedicinen vokser. Det er blevet mere udbredt at bruge lægeurter. Det udtaler Helge Volkmann, praktiserende læge, Kastrup: - "Jeg har altid troet på, at naturmidlerne kunne bruges til noget fornuftigt, men er gået uhyre stille med dørene. Tingene har forandret sig nu, heldigvis, efter pres fra patienterne. Men det er stadig ikke velset blandt alle kolleger."

I dag bruger man naturmedicin i form som kapsler og piller. Flere og flere vælger det naturlige valg, mod for eksempel gigt, leversygdomme, søvnproblemer, angst og depression.

Kritik af naturmedicin

Men selvom begrebet naturmedicin vokser, taler andre om risikoen ved naturmedicin. »Vi vil opfordre lægerne til at være opmærksomme på disse produkter, fordi de kan have alvorlige bivirkninger, og mange patienter fortæller ikke selv om naturmedicin og kosttilskud, fordi de oplever det som sundt og naturligt«, siger Claire Jacobsen, læge ved Medicinsk Afdeling på Køge Sygehus.

© 2019 8CFAGTEKST| Alle rettigheder forbeholdes
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang